Bostad

Hallands Nation har sina lokaler belägna i Hallandsgården I, III och V på Thomanders väg i Lund. I huset finns en boendedel bestående av 80 korridorsrum och cirka 20 pentryrum. Både pentryrummen och korridorsrummen har sjäkvklart privata badrum och toaletter. Hallandsgården erbjuder också ett fåtal tvårummare. Som boende på huset har du tillgång till den gemensamma tvättstugan samt bastun och dess omklädningsrum.

Även nationens verksamhetslokaler är belägna här. På bottenvåningen i mittenhuset ligger expeditionen och det är även på detta plan som ni hittar de flesta av våra övriga verksamhetslokaler. Exempel på en av våra mer utmärkande lokaler är Wangöbiblioteket som under onsdagar och fredagar används till vår pubverksamhet. Uppe på fjärde våningen hittar ni Hallands ås, vår sittningslokal där vår fredagssittng Aniara håller till. I huset finns också ett storkök och konferensrum.

Historia om huset

Hallandsgården I byggdes 1955 så att nationen, som då var drygt 25 år gammal, kunde flytta sin verksamhet från sina dåvarande lokaler i en villa belägen Professorstaden. Arkitekten Hakon Ahlberg från Halland övertalades att rita huset och gjorde det i bästa femtiotalsstil. Sedan dröjde det inte mer än drygt fyra år innan nästa Hallandsgård blev byggd strax intill. Detta efter i princip samma ritningar. 1996 var det dags igen och denna gången byggdes de två tidigare husen samman så att det blev ett gemensamt hus. Under detta projekt passade vi också på att totalrenovera de tidigare husen.